Pappablogg #9: Det är viktigt med kön

Aldrig har det varit så roligt att åka i kollektivtrafiken som nu. Anledningen: En skrattande Lisen som håller låda för medpassagerarna. De vinkar och härmar tillbaks. Det är fantastiskt hur ett barn kan lätta upp stämningen och få ett visset ansiktsuttryck att skina upp.

Men det är något som förvirrar folk som möter Lisen för första gången. De blir väldigt osäkra på hennes kön. Vi klär Lisen med kläder vi tycker passar henne. Vi försöker klä personen Lisen och inte könet flicka. Ibland blir det rosa, ibland blir det blått eller grönt. Det är när hon är klädd i mer könsneutrala färger som hon förvirrar folk. ”Va heter han? Hur gammal är han?” frågar folk på stan, på bussen eller i affären. När vi då berättar att hon heter Lisen blir folk väldigt allvarliga. ”OJ! FÖRLÅT Jag trodde det var en pojke!”. Uppenbarligen går folk på klädval och färger på små barn när dom ska gissa kön. De tror också att vi som föräldrar ska hata dem för resten av våra liv bara för att de gissade fel på snopp eller snippa. Det är väldigt viktigt det här med kön, tydligen. Folk förväntar sig att det ska vara rosa på flickorna och blått på pojkarna. Har vi inte kommit längre än så här?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *