Den långa färden, del 1 (WordPress-utmaningen)

Det var en gång en pojke. Han hette Peter. Han gick en webbdesign-kurs på Konvux, han verkade vara den enda i klassen som tog kursen på allvar och läste på och var flitig. Han fick också MVG. Han blev så himla stolt. Men det var länge sen nu. I kursen jobbade vi med Adobe GoLive. Jag tyckte det var himla kul att göra hemsidor med så kallade rutnät. Jag lärde mig samtigit HTML hjälpligt. Lite sitter kvar i huvudet på mig.

De hemsidor jag gör nu förtiden gör jag med publiceringsverktyget Word-press. Det är faktiskt himla trevligt. WP passar både till att starta en enkel vanlig blogg med och bara posta inlägg (post). Men det går också bra att göra en mer statiskt hemsida och arbeta med så kallade sidor (pages). Eller så kombinerar man dessa två. Som jag gör på denna sida. Här nedan följer blogginläggen och om du tittar uppår på sidan hittar du sidorna (musik, video, foto med mera) som har mer fast innehåll.

Inom WP-världen kan du ladda hem massvis med gratis-teman. Detta tema heter Sight och görs av Wpshower. Och egentligen behöver man inte kunna en enda HTML-sträng för att installera ett WP-tema.

Men jag har bestämt mig. Jag ska skapa ett alldeles eget tema. Varför? För det är kul, och kul at bygga något från grunden. Men det kommer ta tid. Därav Den långa färden.

Till min hjälp har jag hundratals WP-hjälp-sidor på nätet och en bok som jag införskaffat. Smashing WordPress: Beyond the blog skriven av svensken Thord Daniel Hedengren. Boken är på engelska vilket jag ser som en extra utmaning, den tar lite längre tid att läsa men samtidigt lär jag mig en del nya ord.

Under etiketten Den långa färden får du följa min resa till det första egna temat som jag kommer att kalla Cabintreat. Jag ser också detta bloggande om WP som en metod för att få mig själv att förstå vad gör genom att sammanfatta det i text:

* Har läst det första kapitlet om hur man bland annat installerar WordPress, det har jag redan hyfsat koll på.
* I kapitel två inser jag att jag borde ta reda på lite basics när det gäller PHP…
* Det där med Template tags verkar himla bra. Har lyckats att peta in en sådan i index.html, har även flyttat runt de befintliga.
* Har börjat kika lite på loopen (loop.php), men oj nu blir det svårt! Får nog plugga på PHP och Template tags innan jag hoppar in i denna loop…

Hack on hackers!

3 svar på ”Den långa färden, del 1 (WordPress-utmaningen)”

  1. Ah! Modigt att lära sig ”in public”. Själv experimenterar jag på ett undangömt ställe 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *